Panettone

panettone-01

Panettone-ul l-am facut initial pentru niste prieteni… Era mai mult o incercare, sa vad daca imi iese, caci nu il mai facusem niciodata.

panettone-02

panettone-03

panettone-04

Fiind doar un test, nu am fost pregatita cu o forma speciala din hartie cerata in care se coace de obicei aceasta prajitura, dar m-am decurcat onorabil cu hartie de copt si niste forme metalice gasite prin dulap. Sincer, nici nu stiu de ce am luat aceste forme pentru ca nu le-am folosit niciodata si am fost tare bucuroasa ca le-am gasit intrebuintarea acum! Mi-a placut ca a trebuit sa improvizez, sa imi fac propriile hartiute pentru copt si va asigur ca iese excelent si asa!

panettone-05

panettone-06

panettone-06-bis

Am gasit pe net diverse retete pentru panettone, unele avand perioada de crestere a aluatului de 2-3 ore, altele – de o noapte. Se pare ca ambele au rezultate bune, dar din lene prea mare eu am lasat aluatul o noapte la frigider. Ceea ce nu a fost rau pentru ca nu a trebuit sa muncesc o zi intreaga la prajitura.

Aluatul final este unul lipicios, deci nu va impacientati, asa trebuie sa fie! Eu m-am descurcat destul de usor lucrandu-l cu faina.

In ceea ce priveste partea cu agatatul prajiturii cu capul in jos, am sarit etapa, dar asta nu cred ca a schimbat mare lucru: rezultatul a fost extrem, dar extrem de pufos! Si fructele confiate fac totul!

panettone-07

panettone-07-bis

panettone-08

panettone-08-bis

panettone-09

panettone-09-bis

panettone-10

panettone-11

panettone-12

  • 500gr faina
  • 200gr zahar
  • 200gr unt la temperatura camerei
  • 150gr coaja de portocala confiata
  • 100gr smochine uscate, taiate cubulete
  • 100gr stafide
  • 200ml lapte
  • 14gr drojdie uscata
  • 5-6 linguri lichior de portocale (Cointreau)
  • 2-3 linguri lichior pentru finisare
  • 1 lingurita extract de vanilie
  • 1/2 lingurita sare
  • 3 oua
  • coaja rasa de la o lamaie
  1. Se amesteca fructele uscate cu lichiorul si se lasa la marinat 1-2h.
  2. Se cerne faina intr-un castron mare. Peste aceasta se adauga sarea, zaharul, drojdia.
  3. Se incalzeste laptele la temperatura corpului. Se bat ouale cu o furculita si se adauga peste lapte. Se adauga in lichid si coaja de lamaie si vanilia.
  4. Gradual, se adauga amestecul lichid peste amestecul de faina, folosindu-se pentru amestecare carligul de la mixer sau robot. Se amesteca 10 minute la viteza mica.
  5. La sfarsitul celor 10 minute, se adauga untul taiat cubulete, avand grija sa fie complet absorbit inainte de a adauga cealalta bucata.
  6. Se lasa aluatul la crescut 3-4h la temperatura camerei sau peste noapte la frigider. Daca vi se pare ca se umfla prea mult, mai desumflati-l din cand in cand.
  7. Se ung formele cu unt. Peste unt se aranjeaza formele pentru panettone sau hartie de copt, avand grija ca hartia sa depaseasca marginea de sus a formei cu 5-6cm.
  8. Se desumfla aluatul si se adauga in el fructele confiate framantandu-se inca 2-3 min cu carligul.
  9. Se rastoarna aluatul pe o suprafata presarata cu faina. Se imparte in mai multe bucati in functie de cate forme dispuneti (eu am avut 20 de forme, cu inaltimea de 9cm si diametrul de 7cm). Nu incercati sa lucrati aluatul deoarece este extrem de moale!
  10. Se pune aluatul in forme si se lasa sa mai creasca inca 1h. Se amesteca 2 linguri de lichior de portocale cu 1 lingura de lapte si se unge prajitura pe deasupra
  11. Se incalzeste cuptorul la 180 de grade. Se coace panettone aproximativ 25-30 de minute, pana la proba cu scobitoarea.
  12. Dupa ce ii scoateti din forme, cat sunt inca fierbinti, se ung cu unt topit.

panettone-13

Comentează

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Se pot utiliza următoarele etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>