Tort cu crema de unt, caramel si bezea

tort-crema-unt-caramel-bezea-h01

Iata ca iarasi vin cu o reteta de tort imediat dupa ce sarbatorile si evenimentele au trecut. Dar cred ca v-ati obisnuit deja cu mine, mereu in intarziere! Postez cand am timp si pentru mine timpul liber este fix pe durata Sarbatorilor, nu inainte 🙂

tort-crema-unt-caramel-bezea-h02

Zilele acestea m-am bucurat din plin de flori; de flori si de ceva timp liber, caci am facut un tur al locurilor inflorite din zona. Am luat la rand: ruta de biciclete printre campurile cu lalele din Olanda, serele regale din Bruxelles, domeniul Groot Bijgaarden si padurea plina cu zambile salbatice din Halle. Si asta numai in ultimele 10 zile!

tort-crema-unt-caramel-bezea-h04

Am strans o gramada de fotografii de pe unde m-am plimbat si mi-ar placea tare mult sa va impartasesc si voua ceva din fumusetea simpla a naturii. Sper sa reusesc sa fac un post despre asta, daca nu acum, cu siguranta pana la vara 🙂

tort-crema-unt-caramel-bezea-h05

Reteta de tort de astazi are o crema grozav de buna: cu caramel si bezea din albus, este printre cele mai bune creme pe care le-am incercat si sunt absolut sigura ca ii va sta tare bine si intr-o rulada cu blat pufos insiropata cu lichior de cafea. Este pe lista mea de TODO-uri! Trebuie sa va marturisesc ca de ceva vreme imi doresc sa fac un tort imbracat in martipan, dar nu stiu de ce il ocolesc de fiecare data. Insa cred ca primul pas l-am facut: am avut o incercare de a modela niste flori din pasta de zahar, cele cu care am ornat tortul de astazi. Nu sunt cele mai grozave insa a fost o incercare, sper sa mai exersez. Pana ajung la partea cu imbracatul tortului in martipan mai este cale lunga 🙂

tort-crema-unt-caramel-bezea-h03

Preparare: 60min

Coacere: 30-35min

Numar de portii: 12

Ingrediente blat

  • 125gr zahar
  • 100gr faina
  • 25gr pudra migdale
  • 15gr unt topit si racit
  • 4 oua mari
  1. Se pregatesc doua forme de 16 si 13cm (daca doriti un tort supraetajat) sau o forma de 22cm daca doriti un tort simplu. Se ung formele cu putin unt si apoi se presara cu faina si se scutura excesul. Se incalzeste cuptorul la 180 de grade.
  2. Se amesteca faina impreuna cu pudra de migdale.
  3. Pe bain-marie se mixeaza ouale cu zaharul pana ce amestecul se ingroasa si isi tripleaza volumul (trebuie sa fie caldut pentru a se intampla asta). Luati de pe foc si continuati sa mixati pana ce incepe sa se raceasca (7-8 minute).
  4. Incorporati treptat amestecul de faina cu pudra de migdale, amestecand delicat pentru a nu se lasa. Adaugati unul topit si racit.
  5. Se rastoarna in forme / forma si se coace 30-35 minute. Se scoate blatul din forma cat este cald. Dupa ce se raceste complet, se taie in doua pe orizontala.

Ingrediente crema

  • 225gr unt la temperatura camerei
  • 100gr zahar impartit in doua parti egale
  • 120gr lapte
  • 3 galbenusuri
  • 1 albus
  • 1 lingura de zahar
  • 1 lingurita + 1 lingura de apa
  • 1 lingura extract de vanilie

Decor

  • fulgi mari de cocos rumeniti in tigaie
  1. Se incalzeste laptele pana la punctul de fierbere.
  2. Se pregateste un caramel auriu din 50gr zahar + 1 lingurita de apa. Cu mare grija, se rastoarna caramelul peste laptele fierbinte amestecand continuu (Atentie: sare!)
  3. Se mixeaza galbenusurile si se adauga peste ele treptat laptele cu caramel. Se trece amestecul astfel obtinut pe foc foarte mic si se amesteca in continuu pana ce incepe sa se ingroase si sa imbrace lingura. Se trece fundul vasului in apa rece pentru a se opri procesul de fierbere si pentru a se raci la temperatura camerei. Se adauga extractul de vanilie.
  4. Restul de 50gr de zahar se amesteca cu 1 lingura de apa si se fierbe pe foc mic pana ce zaharul se topeste si totul se transforma intr-un sirop gros ce face bule.
  5. Se bate albusul de ou cu 1 lingura de zahar si in momentul in care se incepe sa se intareasca se adauga in fir subtire si la viteza mica a mixerului, siropul de zahar. Se continua mixarea inca 2 minute pana ce albusul se intareste bine. Se lasa la racit la temperatura camerei.
  6. Se mixeaza bine untul pentru 1/2 de minut pana capata aspect cremos. Treptat se adauga crema de caramel si bezeaua la temperatura camerei.
  7. Crema se imparte in 4 parti (sau in doua parti daca alegeti sa faceti un tort simplu) cu care se umplu blaturile si se imbraca exteriorul tortului. Se decoreaza cu fulgii de cocos rumeniti.

tort-crema-unt-caramel-bezea-h06

tort-crema-unt-caramel-bezea-v02

4 Comentarii Tort cu crema de unt, caramel si bezea

  1. Cristina

    Noul blog este absolut DIVIN. Ai toata admiratia mea, Mirela. Fiecare post este o delectare pentu mine.
    FYI – Am cautat niste retete de pe blogul vechi dar nu pot fi accesate (Error 404). I am sooo sad… I will keep trying.
    All the very best

    Răspuns
  2. Cristina

    Mii de multumiri, Mirela. Link-ul functioneaza perfect.
    Abia astept urmatorul post… si daca s-ar putea ca talentul tau sa fie molipsitor, totul ar fi perfect. Wishful thinking, I know…

    Răspuns

Comentează

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Se pot utiliza următoarele etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>