Bezele cu coacaze

bezele-coacaze-01

Am lipsit mult de aici, iar blogul meu cu retete de dulcegarii se subtiaza vazand cu ochii. Dar in acelasi timp activitatile mele se imbogatesc, ceea ce nu poate decat sa ma multumeasca. Nu o sa ma plang de lipsa timpului, cred ca nimanui nu ii mai ajunge astazi, dar atata timp cat iti umpli zilele cu activitati care te implinesc, nu vad de ce as mentiona ca nu imi ajunge timpul.

bezele-coacaze-02

Inca de la inceputul lui septembrie am avut parte de o toamna intensa, cu multa ploaie si multa lumina palida si oarecum timida, care nu ma incurajeaza deloc sa ies din casa. Insa stiind ce ma asteapta dincolo de usile casei, imi pun cizmele de cauciuc colorate, imi iau umbrela si infrunt cum se cuvine capriciile toamnei! Afara, o lume intrega si plina de culori asteapta sa fie descoperita!

bezele-coacaze-03

Reteta de astazi este pregatita asta-vara, cand fructele rosii erau peste tot si mi sa parut orecum haios sa combin dulceata unor bezele cu un sos acrisor (de fapt acru de tot daca stau sa ma gandesc bine) de coacaze rosii.

Pentru acest desert aveti nevoie de:

  • 300gr zahar
  • 250gr coacaze
  • 150gr zahar
  • 100gr unt taiat cubulete
  • 3 oua intregi
  • 4 albusuri
  • 1 varf sare
  • 1 lingurita esenta de vanilie

Cum procedam:

  1. Se incalzeste cuptorul la 150˚C.
  2. Se bat albusurile cu cele 300gr zahar si varful de sare, pana ce devin lucioase si se tin foarte bine de telul mixerului (astfel incat sa se formeze un “varf” de albusuri in capatul telului). La final se adauga vanilia.
  3. Se pun la fiert pe foc coacazele curatate si spalate cu cele 150 gr zahar.
  4. Dupa ce au dat 2-3 clocote, se retrag de pe foc si se mixeaza la blender pentru a obtine un sos. Daca au mai ramas seminte nemixate, sosul se poate strecura.
  5. Se rastoarna o jumatate din sos peste albusurile batute spuma si se amesteca, cu o spatula de sus in jos de 3-4 ori, pana ce se obtine un aspect marmorat. Nu trebuie insistat prea mult, deoarece culoarea va deveni uniforma si nu dorim asta.
  6. Intr-o tava tapetata cu hartie de copt se ia cu o lingura mare compozitie de albusuri si se formeaza “bile” intre care trebuie lasat putin spatiu.
  7. Se da tava la cuptor pentru 1 ora si 40 de minute, dupa care se mai lasa cu usa intredeschisa si focul inchis inca 15 minute.
  8. Restul de sos de coacaze ramas se mixeaza cu 3 oua intregi si se pune totul pe bain-marie amestecandu-se in continuu, pana ce incepe sa capete aspectul unei creme (aproximativ 10-12 minute).
  9. Se retrage crema de pe foc si se adauga peste untul taiat cubulete.
  10. Acest sos se va servi alaturi de bezele.

bezele-coacaze-04

4 Comentarii Bezele cu coacaze

  1. Cristina

    Felicitari! Este un blog absolut superb… ca o poveste! 🙂
    Desi nu imi plac bezelele, de data asta mi s-a facut atat de pofta!

    Răspuns
    1. mirela

      Multumesc Cristina! In copilarie nici eu nu ma omoram dupa bezele, dar le-am redescoperit in diferite combinatii (cu crema de vanilie si fructe acrisoare peste, sau o crema de cafea) care m-au cucerit! Important este sa nu le combinam cu lucruri extrem de dulci, ca au ele destul zahar!

      Răspuns

Comentează

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Se pot utiliza următoarele etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>