Tort alb de decembrie

tort-alb-01

A fost un an plin, cu bune si rele, dar asa cum a fost, a fost anul meu. De cele rele m-am intristat si apoi ori am invatat din ele ori am devenit mai puternica; de cele bune m-am bucurat din plin. Si unele si celelalte mi-au fost date cu un sens, sunt convinsa de asta. Una peste alta, 2014 a trecut extrem de repede pentru mine!

tort-alb-02

M-am gandit ca poate sunteti in pana de idei pentru prajitura de revelion si poate va va face pofta tortul meu cu blat genoise si crema de capsuni pe care l-am pregatit pentru Good Food pentru numarul de sarbatori.

tort-alb-03

Stiu ca poate unii nu mai aveti chef de munca pentru o noua prajitura, acum pe final de an… dar parca pentru mine masa de revelion nu poate fi fara un tort pe ea. Asa a fost de cand ma stiu, finalul mesei era incununat de un tort!

tort-alb-04

tort-alb-05

Numar de portii: 12-16

Ingrediente blat genoise

  • 8 oua
  • 240gr zahar
  • 240gr faina
  • 2 linguri esenta de vanilie
  • un varf de sare
  1. Se incalzeste cuptorul la 180 de grade. Se tapeteaza cu unt si faina 4 forme cu diametrul de 18cm.
  2. Se mixeaza 10 minute ouale, zaharul si esenta de vanilie. La finalul celor 10 minute, compozitia trebuie sa aiba aspect aerat, onctuos si sa isi tripleze volumul.
  3. Se incorporeaza delicat faina, cu ajutorul unei spatule, amestecand de jos in sus.
  4. Se imparte compozitia in mod egal intre cele 4 forme si se da la cuptor 15-20 de minute in functie de puterea cuptorului. Se lasa sa se raceasca si se scoate din forme.

Ingrediente crema cu miere si vanilie

  • 6 galbenusuri
  • 180gr miere de salcam (puternic parfumata)
  • 120gr zahar
  • 380gr unt
  • 3 lingurite suc de lamaie
  • semintele de la 2 pastai de vanilie
  1. Se mixeaza galbenusurile pana ce se albesc si isi dubleaza volumul.
  2. Intr-un vas pe foc se amesteca mierea, zaharul si sucul de lamaie. Se lasa pe foc mediu pana ce incepe sa fiarba (cu bule). Din acest moment se mai lasa 1-2 minute. Supravegheati lichidul care nu trebuie sa devina maroniu la culoare. O picatura din acest amestec turnata intr-un pahar cu apa rece trebuie sa formeze o mica bula lipicioasa la pipait.
  3. In acest moment se toarna amestecul in fir subtire peste oua, mixand pe o viteza mica. Se continua mixarea timp de 5 minute, dupa care se asteapta pana la racirea completa a amestecului.
  4. Se mixeaza untul, se adauga cate o lingura treptat.
  5. Se imparte compozitia in 4 parti.

Ingrediente crema cu capsuni

  • 400gr capsuni congelate (sau zmeura)
  • 3 linguri de zahar
  1. Se pun pe foc capsunile si zaharul si se fierb pana compozitia scade la 300gr (in jur de 4-5 linguri)
  2. Se mixeaza cu blenderul. Se lasa sa se raceasca complet. Se amesteca cu o parte crema cu miere si vanilie.
  3. Se pune alternativ crema cu capsuni / crema cu miere si vanilie peste fiecare blat de genoise.
  4. Se imbraca intreg tortul in crema alba.

tort-alb-06

tort-alb-07

tort-alb-08

4 Comentarii Tort alb de decembrie

  1. Cati

    Iubesc eleganţa fotografiilor tale!Mă inspiri!Sper să am curajul să reproduc şi eu măcar această reţetă, am congelat ceva căpşuni din vară:D..Te citesc cu drag..La mulţi ani şi multe împliniri în noul an..

    Răspuns
    1. mirela

      Ma bucur mult Cati!Reteta nu este grea, doar ca trebuie putina organizare. Mie imi place sa incep blaturile intr-o zi, apoi le pastrez in folie alimenatra la frigider, iar cremele le fac de obicei a doua zi! Multumesc mult pentru urari si sper ca si tu sa ai un An Nou plin de lucruri bune!

      Răspuns

Comentează

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Se pot utiliza următoarele etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>